Hvordan kontrollere stresset?

Hun kom løpende inn på kontoret med blussende kinn, og med et stort unnskyldende smil sa hun: 

“Beklager, jeg er 5 minutter for sen, som alltid.  Det er så mye stress i livet mitt” 

Jeg ba henne sitte ned og puste ut litt mens jeg hentet et glass vann, og da jeg kom tilbake hadde hun tårer i øyene. “Se på dette” - sa hun og pekte på føttene:  

“Jeg klarer ikke engang å kle på meg lenger?? “ 

Og der nede lyste to svært forskjellige sokker i lette sommersko, og et ellers svært eksklusivt antrekk, og hun var knust.

Screenshot 2021-06-20 at 20.46.08.png

Det hadde gått litt fort…

Kjenner du noen som henne? Eller kjenner du deg selv igjen? Er du en som har et hektisk liv, som henger litt etter, aldri kommer helt ajour og ihvertfall ikke har tid til deg selv? 


Det er mange i denne “stress-klubben” og på et mystisk vis har det nesten blitt populært å fortelle om hvor opptatt / stresset vi er..   Det å være stresset, er for noen et symbol på å være viktig.

Viktige folk gjør mye, tar på seg mye ansvar, fokuserer på karriere, gir det lille ekstra og jobber mye og sent. Men, er det sunt?

Hvor er balansen?  


Stress i seg selv, er ikke en ting vi hverken bør skryte av, eller skylde på.  Stress er nok mer en samle-betegnelse som vi gjemmer oss bak. Og et viktig spørsmål mange glemmer:

Hva vi sier nei til,  når vi sier ja til stress??

Nylig gjennomførte psykolog Sigurd Stubsjøen og jeg en markedsundersøkelse der vi bl.a spurte om hva mennesker slet mest med om dagen. Vi fikk flere hundre svar,  og over halvparten svarte;  STRESS


Dette var koblet opp til for lite tid, dårlig søvn, en krevende jobb, småbarn, dødsfall, gamle traumer, helseproblemer, dårlige relasjoner, lange bilkøer og andre køer, deadlines, dårlig råd, forventninger fra andre eller til seg selv, for mange baller i luften, usikkerhet om fremtiden, tenåringer, flytting o.l.

Egentlig kan ALT stresse oss. Men hvorfor er det slik at noen takler dette - og andre ikke?

Kort fortalt: det handler om persepsjon og eksponering over tid. Og la meg illustrere med litt grammaikk. Legg merke til forskjellen i disse setningene:

Jeg ER stresset. (hjelpesløs / offer / stresset = meg / ingen skille / ingen grenser / ingen kontroll ) 

Jeg LAR MEG stresse av X (være bevisst og i kontroll, tar ansvar for følelsen og kan skifte fokus)

Alle de som forstår at stress er noe som oppleves innenfra, har en stor fordel! Og det kan bli deg!


Stress er en reaksjon på hva som skjer med deg -

ikke hva som skjer der ute. 


Og les det en gang til, og forstå i dypet hva jeg mener.

For det er fullt mulig å få mer kontroll, bli tøffere og reagerer mindre! 


Og det er særlig viktig om du føler deg overveldet, og ikke ser en ende på det du står midt oppi!

I slike tilfeller trenger du mer enn noen gang å jobbe deg gjennom en og en ting, og skape et lite pusterom i hverdagen. Du kan begynne med å tro det er mulig, og lese litt til.

Gjennom en liten endring hver dag, gjennom dyp avspenning eller meditasjon kan du ta kontroll over din reaksjon som stressende opplevelser. Du vil også bli roligere og mer effektiv til å takle det som måtte skjer.

For det vil alltid være dager som er tøffe, men

Screenshot 2021-06-20 at 21.17.02.png

Du kan takler alt bedre

når du er i balanse

Dette støttes av nyere vitenskap. Mange meta-analyser av kliniske studier viser at meditasjon utvilsomt har positiv effekt på stress, angst, depresjon og smerteregulering. Ved Yale University gjennomførte de f.eks. et større studie i 2015, der de tok en MR av deltagernes hjerner rett før og etter de hadde gjennomført en daglig mindfulness meditasjon i 2 måneder.



De fant faktisk fysiske endringer;  blant annet en mindre amygdala (også kalt et fryktsenter) - større corpus callosum (broen mellom høyre og venstre hjertehalvdel ) og en noe tykkere hjernestammen. Deltagerene rapportere at de var gladere, mer kratitive, mindre redde og at de sov bedre.



Alle opplevde livet mindre stressende, selv om ingenting der ute hadde endret seg. Med andre ord, daglig meditasjon fungerer og det er lettere enn du tror! 

- bare skap rom for ca 15-30 minutter hver dag og se hva som skjer -

- bare skap rom for ca 15-30 minutter hver dag og se hva som skjer -



Du trenger ikke bli en budda, det holder med en god stol og at du gir deg selv noen minitter i fred og ro til å bare være - puste og reflektere rolig. Se på et sterinlys, en solnedgang, noe vakkert i parken eller hagen og kjenn at roen kommer nærmere for hver gode pust…




Jeg har selv meditert mer eller mindre hele livet. Uten at jeg visste hva det var, begynte jeg med å puste dypt; gikk inn i meg selv og stengte verden ute.  Denne evnen ga meg en kontroll og en dyp ro som jeg trengte for å overleve som liten. Verden var ikke alltid lett å forstå da.



For jeg møtte på noen mennesker som ikke var bra for barn, men heldigvis hadde jeg god familie, så jeg var ihvertfall trygg noen steder. Men, de var ikke alltid tilstede, jeg sa ingenting til noen, og ble isteden usedvanlig opptatt av å kunne gjemme meg bort.



Det var bare et problem med det;  jeg hikket høyt og ofte,  og derfor ble det viktig å kunne stoppe å hikken helt av meg selv.  Så jeg utviklet “hikke-pusten” -  i ren desperasjon. 

Screenshot 2021-06-20 at 21.21.43.png

usynlig og uhørlig

I praksis er dette en dyp og rolig innpust og ennå lenger utpust. Veldig sakte og med øynene lukket. Jeg sank ned og inn i meg selv for hver utpust, kroppen ble slapp, og etter 2 eller 3 pust - var hikken var helt borte. Og ingen kunne hverken se eller høre meg. Jeg kunne passe på meg selv, og jeg kjente meg sterk.

Da jeg litt senere i barndommen nok en gang møtte på flere mennesker som ikke  burde være i nærheten av barn, ble det å puste - lukke øynene - forsvinne og trygge meg selv daglig, noe jeg gjorde for å takle livet bedre. Jeg trodde ikke jeg kunne gjøre noe med hva som skjedde, men jeg tok helt spontant ansvar for min egen reaksjon. 

Jeg visste ikke da at det jeg holdt på med egentlig var en form for meditasjon,  men det har gjort noe med hjernen min. Den ble mye mer robust enn den opprinnelig var, og jeg er takknemlig for. Jeg nok ikke klart livet, uten god hjelp av noen nevrofysiologiske endringer. 


Så til tross for flere traumer, som jeg var alene med frem til jeg var voksen, klarte jeg og hjernen min å spille på lag. Vi overlevede og vi vokste oss sterke og selvstendig, og lite eller ingenting kunne stresse oss. Hverken da, eller i dag.

Da jeg mange år senere ble introdusert for begrepet meditasjon, hypnose og avspenning - var dette svært lett for meg.  Og jeg hadde nok noen tusen timers trening, før jeg begynte å studere tema og fordype meg i endrede bevissthetstilstander.  Jeg vet hva det gjorde med meg, og jeg vet det kan redde mange andre.


Enkelt sagt kan meditasjon sammenliknes med det å lade opp telefonen din.  Av og til har du bare tid til en hurtiglading. Men, hva skjer om du ikke engang gjør det? Kan du forvente at telefonen fungerer, om du ikke lader den?  Og er det ikke de dagene du har brukt telefonen mest, at den lader ut tidligere?


Til forskjell fra telefonen som bare ligger der ubrukelig inntil den lades opp, så har vi mennesker viljestyrke. Det betyr at du kan fortsette dagen, gjennomføre avtaler, selv om du egentilig er helt utladet. Gjør du det for mange ganger, koster det for mye. Mange ender opp utbrente og med lange sykemdlinger.

Alt har ende, også viljestyrke! 

Screenshot 2021-06-20 at 21.28.43.png

Så hvordan

lader du opp?

Bruker du Netflix / kaffe / mat / piller / henge med venner, eller noe helt annet?  Mye av dette er bare distraksjoner, og fungerer mer som en Ibux,  når du har vondt i hodet. Ubehaget blir borte et par timer.  


Du glemmer hvor sliten du er før du stuper til køys, bare for å kjenne at hodet spinner videre på alt du skulle eller burde ha gjort, noe som skjedde du ikke likte,  alt du må gjøre i morgen, ting du kunne gjort annerledes og ikke minst den gjentagende tanker:  

Nå MÅ jeg sove! Jeg skal opp om 5 timer… 

Om du har vært her - trenger du en annen og bedre måte å lade opp på.  Mange tror de bare kaster bort tid når du mediterer,  men hjernen gjør noe når du mediterer.  


Den lades, oppgraderes og du blir mer effektiv etterpå. 


Om du ikke allerede kan meditere, vil en dyp avspenning eller en guidet mindful meditasjon gi noe av samme effekten.  Du kan jo teste ut noen av disse lydfilene som ligger gratis på min webside. 

Bare last ned og lad opp :)


Og liker du det du hører,  kan jeg glede deg med å fortelle at hele sommeren går med til å lage nye og spennende nye lydfiler som skal lanseres til høsten på en egen side sammen med Sigurd :)



Det blir mye jobb, men jeg har kontroll på stressfaktorene i livet mitt, og gleder meg til å dele mye mer til høsten. Den skal bli stressfri, og med mye inspirasjon fra lekne øyeblikk i sommer.

PS: Og her er det ferdige produktet: En Online Medlemsportal for deg som vil slappe helt av….

Screenshot 2021-06-20 at 20.54.01.png

SKAP NOEN GODE ØYEBLIKK

.