Den indre kampen

Skjermbilde 2021-02-28 kl. 21.08.23.png

Jeg elsker metaforer, og hver gang jeg lytter til noen fortelle om livet sitt, dukker det bilder opp i hodet mitt. En uendelig strøm av unike illustrasjoner, og ofte er de både ubehagelige og treffende. For sannheten er av og til tøff å innse, men det er når vi klarer å se hva som egentlig skjer, at vi også kan gjøre noe med det.

Noen metaforer kan nesten alle relatere seg til, som denne Cherokee historien jeg har lyst til fortelle om i dag. Om den indre kamp vi alle kjemper. Det kan være tanker om rett/galt, skal/skal ikke, burde/har lyst til, gi etter/sloss - og alle disse tankene trekker oss i to retninger.

Ofte blir vi sittende slitne og skuffet tilbake. Vi tenkte, mye og lenge. Ingenting skjedde og den indre kamper fortsetter - inntil du ser hva som egentlig skjer.


Så trekk pusten og åpne sinnet ditt for hva som skjer inni deg….

unsplash-image-13Nrb_dv1wI.jpg

Det var en gang

en gammel indianer

- som satt ved bålet med sitt barnebarn.  Tilsynelatende harmonisk og fint under stjernehimmelen.

Men mannen satt helt stille, sa ingenting og hadde en bekymret rynke i pannen, mens han så på flammene.. 

Stille sa han:  - Det er en kamp inni meg..

Barnbarnets øyne ble store,  og gutten spurte; 

- Hva skjer bestefar - hva snakker du om??

Den gamle smilte forsiktig, så gutten i øyene og sa:

 - Det er en kamp mellom den sorte og den hvite ulv inni meg nå...

- Men bestefar - hvem vinner da?

- Den ulven jeg gir mat, vinner alltid…

- - - -

Har du kjent denne kampen selv?

Jeg påstår at vi alle har en hvit og en sort ulv inni oss. Livet ditt er avhengig av hvilken som er sterkest, og løsningen begynner som alltid med å bli oppmerksom på hva som skjer. Her kommer derfor en utvidet oppgave for at du skal bli mer bevisst hvilken ulv som er størst i deg, og hvorfor.

Skjermbilde 2021-02-28 kl. 21.05.48.png

Den sorte ulven

kan bestå av mye; gamle minner, begrensende holdninger, vonde følelser og negativitet..

Den sorte ulven er full av vonde, tunge, uavklarte følelser. Nøyaktig hvilke følelser er unikt for hver og en av oss, men det kan f.eks. være uro, sinne, bekymring, sjalusi, tomhet, tristhet, redsel, panikk, angst, sorg, hjelpeløshet, passivitet og mye annet. Fellesnevneren er at dette er følelser som ikke gjør deg godt. Hva er din sorte ulv fylt av? Skriv ned på et ark og bruk litt tid til dette.


Den hvite ulven er full av det motsatte: gode, oppløftende følelser som optimisme, letthet, kjærlighet, raushet, glede, ro, harmoni, toleranse, energi, gjennomføringskraft, håp og mye annet som du vet er godt for deg. Når den hvite ulven er stor, er livet godt og lett. Skriv ned hvordan din hvite ulv er.

Det er gjerne den atferden du har når du er på ditt aller beste, og om det er vanskelig å finne svar her (fordi du har det litt tungt akkurat nå) - kan du begynne med å skrive ned det motsatte av den sorte. Og la denne listen blir lang og inspirerende for det er den du skal ha fokus på senere.

Når du har en oversikt over hva ulvene består av - er du bare halvveis. Nå starter det viktigste! For når du ser på hva den hvite ulven består av (f.eks.optimisme) - kommer det viktigste spørsmålet: Hvordan kan du styrke denne kvaliteten?

Få en god oversikt over hva som er mat til den hvite ulven din, og del opp dette i 3 kategorier;

tanker - handlinger - følelser

og finn ut av hva du kan gjøre for å styrke de to forskjellige ulvene.

Se konkrete eksempler under, men lag dine egne og gjør det så spesifikt du kan, og jo flere desto bedre. Da kan du lettere identifisere hva du gjør, og unngå å mate feil ulv! Mennesker er vanedyr, så vær obs på hva du har gjort - og identifiser hvilken ulv som fikk mat.

Skjermbilde 2021-02-28 kl. 21.11.08.png

MAT TIL DIN HVITE ULV

vær så konkret som mulig


HVILKE TANKER ER GIR NÆRING TIL DEN HVITE ULVEN?

Dette har jeg klart før → fører til optimisme,  

Det kunne vært verre → håp                           

Jeg har god tid → mindre stress

hva annet kan du si til deg selv?



HVILKE HANDLINGER GIR NÆRING TIL DEN HVITE ULVEN?

Kan være gode vaner / rutiner - tilstandskontroll - skrifte fysiologi - 

stoppe tanker  - spørre om hjelp - delegere arbeid - sette grenser  

Hva annet vet du har fungert bra før?



HVILKE FØLELSER GIR NÆRING TILDEN HVITE ULVEN?

Kjenne på tillit til livet - lete etter håp - ro - dyp avspenning, kjærlighet, takknemlighet osv.

Hvilke andre følelser vet du gir deg det du trenger?

- - -

Og nå gjør du den samme oppgaven for den sorte ulven, og vær helt ærlig. De aller fleste forer denne mye og ofte, uten at de egentlig er klar her det. Det har blitt en vane, inntil du ser hva du driver med.

HVILKE TANKER ER GIR NÆRING TIL DEN SORTE ULVEN?

Det går aldri —> ingen vits i å prøve —> hjelpesløs

Ingen liker meg —> en følelse av å ikke være bra nok

Det er bare sånn jeg er —> en passiv offerrolle

Hvilke andre begrensende / negative / utmattende / overveldende / håpløse tanker har du om deg selv og livet ditt? Skriv ned alt du kommer på, være konkret og snakk gjerne med noen som kjenner deg godt - de vet ofte noe om deg du ikke selv er klar over.


HVILKE HANDLINGER GIR NÆRING TIL DEN SORTE ULVEN?

Passivitet, isolasjon, undertrykker egne følelser, lyver, tar på deg en maske, krangler/kverulerer, snur døgnet, drikker for mye, jobber for mye, spiser om natten, setter deg for store mål du ikke når, lar deg selv bli utnyttet, gir opp for fort etc.

Hva gjør du for mye / for lite av som nærer den sorte ulven? Hvor har du ikke balanse i livet? Se på livet ditt - og vær ærlig med meg selv. Hva gjør du, som du vet ikke er bra for deg?



HVILKE FØLELSER GIR NÆRING TIL DEN SORTE ULVEN?

Maktesløshet, føle seg liten og redd, overveldet, usikker, forvirret, misforstått, sjalu etc.

Og så lenge du er i en endringsprosess, forsøk å unngå steder/ opplevelser som du vet vil trigge disse. Den hvite ulven må vokse seg stor og sterk før den kan ta opp kampen med gamle følelser, så når du har en oversikt over dette - skriv ned det motsatte under den hvite ulven og smal fokuser på å nære den. F.eks: om du føler seg liten og redd —> det motsatte er; å ønske å føle deg sterk og trygg —> så finn områder der du kan få det til og gjør mye av dette. Ett og ett steg av gangen.


Når du gjør oppgaven over får du en fin oversikt over HVA du kan kontrollere i ditt eget liv, og du kan ta ansvar for å mate den hvite ulven, hver dag!

Anerkjenn den sorte, og mat den hvite.

Sett opp en matplan, heng den opp og la livet ditt handle om å stryke den hvite. Til slutt blir også det en vane. Den beste vanen du kan få!

Bruk et par timer i fred og ro, og gjør hele oppgaven. Snakk gjerne med en venn om hva du har lært om deg selv og lev livet med en stor sterk hvit ulv ved din side!

Når du vet hva slags mat ulvene liker - har du kontroll. Lykke til med matingen!

Når du vet hva slags mat ulvene liker - har du kontroll. Lykke til med matingen!