En påskekrise & elefant-løsningen

Før påske snakket jeg med endel mennesker som "grugledet" seg til påskeferien. De sa det skulle bli godt å komme seg bort og være med sine kjære, og litt skummelt fordi forventningene ofte ble for høye og stemningen heller dårlig. Det ble for mye tid sammen, og de klarte ikke snakke sammen - for det gjorde var de ikke vant til. Barna var opptatt med sitt, og det samme gjaldt de voksne.

vinner%2Bvideo%2B.jpg

Helt i sin egen verden - uten ski på beina

Og for et par dager siden fikk jeg en telefon fra en flott hytte i fjellheimen. Den lå badet i sol og rammene var vakre - men harmonien uteble. Og jeg hadde flere opprørte familiemedlemmer på FaceTime samtidig.

Den eldre generasjonen skjønte ikke at noen kunne leve livet bak en iPad eller mobiltelefon. De mente dette var en forkastelige måte å leve på, og at den eneste riktige påskeferien var; langtur med Kvikklunsj og appelsin, toddy og påskelam og flere toppturer over 5 dager.  Barna skulle med, enten de ville eller ikke, og de voksne var ikke interessert i deres måte å ha ferie på og de skjønte ikke poenget med alle spillene de var opptatt av.  Og ikke minst, den ungdommen som hadde blitt vegetarianer ødela hele middagen da hun ikke ville spise bestefars lam. Stemingen var helt på bånn og alle var sure på alle.

p%25C3%25A5ske.jpg

Den eneste riktige påsken..

ER DU ENIG?

Ingen av parterene lyttet til hverandre, det ble misforståelsene, antagelsene og fokus på ulikheter. Resultatet måtte bli; en dårlig stemningen. De voksne mente at barna var late, bortskjemte og ødelagte av teknologi,  og barna mente at de voksne var for kjedelige og konservative som skulle tviholde på slike tradisjoner.

 Og jeg sa meg enig. BEGGE PARTER HAR RETT OG BEGGE TAR FEIL!

For jeg kom til å tenke på en gammel indisk fabel; om en elefant og noen blinde menn, og jeg tror vi alle har godt av å bli minnet om visdommen i dette. For det er så lett å gå seg vill i detaljer og tviholde på din sannheten om livet.

Men din sannhet er bare - din sannhet…

For å finne hele sannheten må vi se på helheten og for å få til det, må vi lytte til hverandre og være nysgjerrig på hverandre ulikheter. Sakte og sikkert vil en ny sannhet vokse frem og åpne for flere løsninger og mye moro underveis. 

Og her er historien jeg fortalte dem:

elefant 4.jpg

En liten elefant- historie


Det var en gang 6 blinde tiggere som hver morgen stilte seg opp langs veien og håpet å få noen mynter av forbipasserende. Dette var en travel vei og de både hørte og følte folk og elefanter passere. Det vil si; de hadde blitt fortalt det var en elefant, men visste lite om elefanter og de var nysgjerrige på dette ukjente dyret.




En morgen ble en stor elefant bundet fast rett i gaten nedenfor, mens eieren var i en butikk. De hørte folk snakke om det og og ba en forbipasserende om å følge dem bort dit så de kunne møte denne skapning. 




De ville berøre dyret og se med fingrene for å forstå hva slag dyr dette var..




Den første som kom frem stanget rett i siden på elefanten - strakte opp armene og kjente en en ru, solid og enorm vegg og skape et indre bilde av en stor, flat vegg.




Den andre mannen snublet i en sten og i fallet grep han tak i den ene støttannen og ble overbevist om at dette dyret av langt , glatt, hardt og sterkt... Omtrent som et skapt våpen, tenkte han.




Den tredje tok tak i halen og påsto at dette var kun en buktende slange som kunne rette seg opp og den var alt annet en solid.  Den var litt slapp og uregjerlig og luktet vondt.




Den fjerde tiggeren var kortvokst, så han tok tak rundt det ene benet og kjente at dette dyret minner mer om en stor og solid trestamme - enn noe annet. Benet lot seg ikke rikke uansett hvor mye han dyttet. 




Den femte var en svært høy mann og nådde nesten opp til det store øret - som viftet en vekk hånden hans hver gang den nærmet seg. Og mannen ble overbevist om at en elefant  kun var en god vifte... 




Til slutt kommer den sjette mannen gående. Han var halt og slet med å ta seg frem - og grep tak i tauet som elefanten var bundet fast i - og like sikker som alle de andre -proklamerte han:   "Dere tar alle feil  ;  Elefanten er ikke en vegg, et våpen, et tre, en slange, eller en vifte  -  det er bare et tynt og slitt tau...." 



Elefanten ble hentet og de blinde ble sittende og småkrangle seg imellom. Alle var overbevist om at det de hadde rett.  Og de hadde jo faktisk rett, alle sammen.

HVA DU SER OG FØLER - AVHENGER AV DIN POSISJON….Hver og en hadde sett en sannhet ved dette dyret, men hadde de isteden lyttet til hverandres sannheter - ville de også klart å se at en elefant har mange sider.

HVA DU SER OG FØLER - AVHENGER AV DIN POSISJON….

Hver og en hadde sett en sannhet ved dette dyret, men hadde de isteden lyttet til hverandres sannheter - ville de også klart å se at en elefant har mange sider.

Så et velmenende tips : uansett hvilken sannhet du har - husk at andre kan være like overbevist om sin sannhet. Og det er mange forskjellige syn på hva som er gøy i påsken..

Kanskje kan dere også bruke de neste fridagene til å lytte litt til hverandre sannheter?

happy+family+.jpg

Dette fungerte bra for familien i opprør

De ble enige om lære noe av hverandre, gjennom å være nysgjerrige på hverandres verden.

Bestefar lærte seg at vegetarmat kan smake godt med mye krydder, bestemor lærte seg å ta gode selfies og send på snap, far i huset lærte noen kule dansetrinn av en bonus datter, mor ble en råtass til å skyte på playstation, og 10åringen lærte seg Elvis sanger av tante, to tenåringer lærte at prepping og god gli var viktig for å få glede av turen, den eldste sønnen fikk den hemmelige oppskriften på verdens beste saus av bestemor og ble inspirert til å bli kokk og slik fortsatte det.

Og senest i dag fikk jeg en glad melding derfra: “Hadde det ikke blitt krise, hadde vi aldri fått en slik drømmepåske - og du har rett: det er mye moro med disse unge! “ og det er det riktige innstillingen. Let etter noe du liker, og ikke gi deg før du finner det.


Denne herlige familien var villig til å prøve noe nytt; se de andres sannheter og de skjønte det var flere måter å ha det fint på! De var vennlige og nysgjerrig innstillt på hverandres ukjente verden.


Og kanskje flere bør legge bort teknologien og snakke sammen rundt matbordet, ved peisen, i bilen, på terrassen i solnedgangen eller på toppen av et fjell. Snakk ærlig - lytt - still spørsmål og bli kjent med hverandre. Det er garantert mye dere ennå ikke vet!

Finn ut hva dine nærmeste drømmer om, hva de er bekymret for, hva de tenker om fremtiden og hva som gjør livet godt for dem. Og skulle dere trenge litt hjelp til å dra igang en samtale, prøv noen av de spørsmålene jeg har skrevet under?

 

Vær nysgjerrig på hverandre, vær snille med hverandre og skap en riktig god påske og ikke minst:

Ha det fint etter påske også!

broken-heart-1449241233RkG.jpg

Lek & lær og bli klokere på hverandre

TIPS TIL NOEN SPØRSMÅL OM DETTE ER UKJENT FOR DEG

(alt er vanskelig før du har gjort det noen ganger - så bare sett igang)


  • Hvis du ikke var redd for noe som helst, hva ville du gjort da? 

  • Hva var du redd for som liten, og hvordan taklet du det?

  • Hva kan gjøre deg sint, og hvordan ser omgivelene at du er sint?

  • Hva hadde du jobbet med, helt gratis - fordi du elsket det?

  • Hva har du gjort i livet som du er aller mest stolt av?

  • Hvem ser du opp til, og hvorfor? 

  • Hvis du var et dyr, hva ville du vært og hvorfor? 

  • Fortell om siste gangen du hadde latterkrampe?

  • Hvis du kunne invitert 6 stykker til middag, hvem som helst - venner, kjendiser, hvem ville du valgt og hva ville du spurt dem om? Og hva sier valg av gjester om deg tro?

  • Hvilken dans er du best på? Og her holder det ikke med ord..

  • Hvor høyt kan du komme på skalaen  - og synge rent ...

  • Hvilken sang synes du representerer deg? 

  • Hva er den aller beste gaven du har fått noen sinne?

  • Hvor tror du at du er om 10 år, hva gjør du, hvor bor du, hva er viktig for deg da?

  • Ville du hatt en årstid hele tiden, hvilken - og hva hadde konsekvensene vært?

  • Hva er det mest spontane du noen gang har gjort? 

  • Hvilke familie tradisjoner har du tatt med deg / vil du ta med deg videre?

  • Hvilket råd ville du gitt til en yngre versjon av deg selv?

  • Ville du vunnet i Lotto og aldri mer jobbet, eller hatt drømmejobben og fått mindre penger?

  • Hva er det aller beste jeg kan gjøre for deg? 

  • Hva kan vi gjøre for å få det litt bedre sammen, akkurat nå?

  • Hva kan du ikke leve uten?